Obliczyć granicę ciągu
Michau: | | 2n+1 + 32n−1 | |
1 ) an = |
| = |
| | 4n + 9n | |
3) a
n =
n√5n7 − n2 + 2 =
4) a
n = n −
3√n3 − n2 =
18 lis 17:00
Michau: pomoże ktoś? ; )
18 lis 17:47
Basia:
ad.a
2n+1 = 2n*2 = 2*2n
32n−1 = 32n*3−1 = 13*(32)n = 13*9n
podstaw i podziel teraz licznik i mianownik przez 9n
wtedy policzysz granicę bez problemu
(b) tą samą metodą
próbuj i podaj swoje wyniki i obliczenia, sprawdzę
reszta potem
18 lis 17:53
Michau: ad.a
| | 2 | | 4 | | 0 | |
U( |
| *0+0*1}{ |
| +1} = |
| |
| | 9 | | 9 | | | |
jakieś sugestie?
18 lis 18:22
18 lis 18:24
Basia:
| 2*(29)n+13 | | 2*0+13 | | 1 | |
| → |
| = |
| |
| (49)n+1 | | 0+1 | | 3 | |
(
49)
n → 0 tu masz błąd
18 lis 18:25
Godzio:
5)
| | n + 1 | | 2 | |
an = ( |
| )7n = ((1 + |
| )n )7 = |
| | n − 1 | | n − 1 | |
| | 2 | | 2 | |
= ((1 + |
| )n − 1 * (1 + |
| )7 |
| | n − 1 | | n − 1 | |
| | 2 | |
((1 + |
| )n − 1 → e2 |
| | n − 1 | |
n→∞
18 lis 18:27
Basia:
błąd Godziu poszukaj i popraw
18 lis 18:28
Godzio: a no tak
| | 2 | |
((1 + |
| ) n − 1 ) 7 = (e 2) 7 = e 14 |
| | n − 1 | |
18 lis 18:29
Basia: teraz dobrze
18 lis 18:31
Godzio:
Basiu tak z ciekawości spytam czy w przykładzie 3 wyrażenie dąży do 0 ?
18 lis 18:33
Godzio:
A w sumie po głębszej analizie wyszło mi że chyba do 1 dąży
18 lis 18:37
Basia:
n√5n7−n2+2=
n√n7(5−1n5+2n7 =
(n√n)7*n√5−1n5+2n7 → (n√n)7*n√5 → 1*1=1
18 lis 18:38
Godzio:
n√5n7 ≤
n√5n7 − n2 + 2 ≤
n√5n7 + 5n7 + 5n7
n√5 n
7/n ≤
n√5n7 − n2 + 2 ≤
n√15 * n
7/n
n√5 → 1 ,
n√15 → 1
n√5n7 − n2 + 2 → 1
Dobrze rozumuje ?
18 lis 18:40
Basia:
niezupełnie, tam niestety jest minus
nie ma pewności, że 5n7 ≤ 5n7−n2+2
zapewne tak jest, ale trzeba by to udowodnić
za to na pewno
5n7−n2+2 ≥ 5n7−n2 ≥ 5n7−n7 = 4n7
inny sposób − patrz wyżej
18 lis 18:45
Godzio:
ok, teraz rozumiem dzięki
18 lis 18:46
Michau: nie wychodzi mi ad.b.
tzn.
18 lis 19:26
Michau: gdzie zrobiłem błąd?
18 lis 20:43
Grześ: na górze był minus przy 1 a potem magicznym sposobem znikł, hmm

18 lis 21:11