Pole kwadratu
ptasie :): 1) Pole pierścienia wyznaczonego prze okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie
jest równe π dm2 . Oblicz pole tego kwadratu.
2) W kwadrat ABC wpisano kwadrat A1B1C1D1 w taki sposób,że do każdego boku kwadratu boku
kwadratu ABCD nalezy jeden wierzchołek kwadratu A1B1C1D1. wyznacz stosunek pól tych
kwadratów, jeśli boki kwadratu A1B1C1D1 tworzą z bokami kwadratu ABCDkąt 450
18 lis 16:55
Godzio:
πR
2 − πr
2 = π
R
2 − r
2 = 1
18 lis 16:57
Grześ:
Pole pierściena kołowego:
a−bok kwadratu
P=π((a√2)2−a2)
π=π(2a2−a2)
1=a2
a=1
Pole kwadratu: 1dm2
18 lis 16:58
Grześ: Kurde, przez 2 jeszcze miało być, haha
18 lis 16:58
Godzio:

P
1 = a
2
18 lis 16:59