pomocy
Julka: która liczba jest większa
a) 56 + 212 czy 512 − 224
b) 412 − 96 czy 212 + 36
18 lis 16:53
Godzio:
512 − 224 = (56 − 212)(56 + 212) = (56 − 46)(56 + 212)
podaj odp ...
412 − 96 = (46 − 93)(46 + 93) = (163 − 93)(212 + 36)
18 lis 16:55
Julka: w a większa jest da druga
w b wieksza jest ta pierwsza
18 lis 17:01
Godzio: ok
18 lis 17:02
Julka: a mozesz wytłumaczy dlaczego tak rozłozyłeś?
18 lis 17:04
Godzio:
Zawsze trzeba rozkładać z jakiegoś wzoru, albo a3 − b3 = ... lub a3 + b3 albo a2 − b2 =
... a czasem jak się zna ogólnie: an − bn
Zazwyczaj korzysta się z a2 − b2 = (a − b)(a + b) −− i tu taki stosowałem, dopóki nie miałem
pewności że jedno jest większe od drugiego, a na końcu zwiększyłem/zmniejszyłem podstawy żeby
mieć pewność że np. wyrażenie 46 − 93 jest dodatnie
18 lis 17:07
Julka: ok dziękuje bardzo
18 lis 17:11