Wiki: a w funkcji y=x
2-2 p wyniesie 0 a q=-2

a mam jeszcze pyt czy dobrze licze najmniejsza wartość:
x∈<-2,-1>
f(-2)=-2
2-2=-6
f(-1)=-1
2-2=-3
więc najmniejsza wartość wyniesie -6?
10 sty 16:40
Paweł: 1. Tak, dobrze
2. ale rozwaz tez opcje, ze wierzcholek paraboli moze sie znajdowac w tym przedziale
10 sty 16:49
Wiki: wierzchołek raczej nie bo ma współ 0,-2 a przedział jest <-2,-1>
10 sty 16:51
Wiki: może dodam że zad jest ze zbioru zadań a odp do tego ma wyjść -1 dlatego mi coś nie
pasuje
10 sty 16:53
Paweł: co do wierzcholka zgodze sie

.
jest blad w obliczeniach:
f(-1)=(-1)
2-2 co daje -1
10 sty 16:57
Sigma:
Wiki! W( 0, -2) czyli x= 0 nie należy do <-2,-1>
czyli znajduje sie po prawej stronie tego przedziału
Ramiona paraboli do góry
Czyli najmniejsza wartość jest dla x= -1
f(- 1) = ( -1)
2 - 2= 1 - 2= - 1
widzę ,że liczysz źle -1 do kwadratu



!
pamietaj ( -1)
2= + 1 a nie - 1


!
Widzisz juz bład?
10 sty 17:00
Wiki: tak tak dziekuje bardzo
10 sty 17:04