lb
KM: Układ równań z liczbami zespolonymi
| ⎧ | iz1+(1+i)z2=2+2i | |
| ⎩ | 2iz1+(3+2i)z2=5+3i |
|
Próbowałam wyznaczyć z
1 z pierwszego, ale dochodzę do czegoś takiego:
2i−10z
22−5z
22i=3iz
2
I nie wiem co z tym zrobić

Może jest iny sposób?
18 lis 16:22
KM: Nie ten układ przepisałam, sorry. Tamten już mam. Chodzi o ten:
| ⎧ | 2z1−(2+i)z2=−i | |
| ⎩ | (4−2i)z1−5z2=−1−2i |
|
18 lis 16:23
AS: Sprawdzam rozwiązalność
| | 2 | | 1 | | 2 + i | |
L = |
| = |
| = |
| |
| | 4 − 2i | | 2−i | | (2−i)*(2 + i) | |
L = P wniosek układ jest nieoznaczony
18 lis 18:55
KM: Ale skąd to się w ogóle wzięło? Z metody wyznaczników?
18 lis 19:16
AS: Można i z metody wyznaczników − tylko nie wiedziałem czy je znasz.
Jeżeli masz układ równań typu
a*x + b*y = e
c*x + d*y = f
to
| | a | | b | |
1). jeżeli |
| ≠ |
| to układ jest oznaczony , ma dokładnie jedno rozwiązanie |
| | c | | d | |
| | a | | b | |
2). jeżeli |
| = |
| to jest nieoznaczony,wykresy tych równań są |
| | c | | d | |
albo równoległe albo się nakładają.
18 lis 20:05