pomocy
Jon: (31,5 −√7)(31,5 +√7)=
Oblicz
18 lis 16:17
Kamilll: (√3− √7) (√3 + √7)=0
18 lis 16:20
Kamilll: i dalej mnozysz
18 lis 16:20
Kamilll: aa nie to jest 1.5 myslalem ze 0,5 to nie tak
18 lis 16:22
Jon: no ale ile to bedzie bo mnie nie wychodzi
18 lis 16:23
Kamilll: podaj mi wynik jaki ma wyjsc
18 lis 16:24
Jon: 20
18 lis 16:26
Karolina: wydaje mi sie ze to bedzie tak: 27−7=20
18 lis 16:27
Jon: ale napisz jesli mozesz jak liczyles to
18 lis 16:28
Kamilll: (√27− √7)(√27+ √7)= 27+ √189 − √189 − 7
18 lis 16:29
Kamilll: pierwiastki sie zredukuja i zostanie 27−7 czyli 20
18 lis 16:30
Kamilll: jakeis pytania ?
18 lis 16:30
Karolina: to sie robi tak bo to jest wzor skroconego mnozenia.. i jest 3 do potegi 1,5... a to jest to
samo co 3 do pootegi3/2... i stosujesz wzor (a+b)(a−b)=a kwadrat − b kwadrat ... i wyjdzie
27−7 .. rozumiesz?
18 lis 16:31
Kamilll: Tez tak mozna szybciej nawet
18 lis 16:32
Jon: a wiesz moze jak porównac te dwie liczby x=(2√2)28 y=pierwiastek z 8 podzielic przez 64 i
to całe to potęgi −6
18 lis 16:34
Kamilll: podaj wynik
18 lis 16:41
Jon: x>y
18 lis 16:41
18 lis 16:57