z gory dziekuje ; )
Karolina: na wysokosci 100 metrow granat rozerwał się na bardzo wiele częsci, z których każda miala
prędkosc 50m/s. Oblcz czas jaki upłynie między upadkiem pierwszej a ostatniej częsci?
18 lis 16:00
Grześ: Zapewne najszybsza, to ta która poleciała pionowo w dół, a tak ostatnia to ta co pionowo do
góry poleciała.
Więc:
1 granat pokona drogę s=100m
2s=vt
200=50t
t=4 s
18 lis 17:04
Grześ: znaczy sie miała być 1 część odłamka
18 lis 17:05
Grześ: Ajć, poprawka do mojego postu, proszę zapomnieć o tym wcześniejszym wpisie
18 lis 17:06
Grześ: 1 odłamek pokona drogę s=100m
100=5t
2+50t
t
2+10t−20=0
Δ=100+80=180
√Δ=6
√5
18 lis 17:10
Grześ: Drugi odłamek wzleci w górę, a potem opadnie w dół

s=h+x
t
1=5s
Więc upłynie 5 sekund i odłamek wzleci o 125m i zacznie spadać w dół, dalej:
t
22=45
t
22=3
√5
Więc odłamek drugi do czasu upadku upłynie : (5+3
√3)s
18 lis 17:14
Grześ: Teraz różnica czasu między 1, a drugim upadkiem:
5+3
√5−(3
√5−5)=5+5=10 s

Proszę bardzo
18 lis 17:15