Proste prostopadłe hellp
tala: napisz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=3x−4 wiedząc,że przechodzi ona
przez punkt (−3,5)
18 lis 15:40
dero2005: równanie y=3x−4
a1=3
Warunek prostopadłość prostych a−1*a2=−1
czyli 3*a2 =−1 a2 = −13
Teraz trzeba zrobić żeby prosta przechodziła przez punkt (x2,y2) (−3,5)
Podstawiamy pod równanie y2 =−13x + b
y2 = 5 x2 = −3 mamy więc 5 = −13*(−3) + b
z tego b = 4
mamy równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt (−3,5)
y = −13x + 4
18 lis 17:57