Wyznacz zbior wartosci funkcji
Kamilll: y=2sin (2x+ pi3)+1
18 lis 15:40
Kamilll: Ma ktos jakis pomysl nie wiem jak sie za to zabrac
18 lis 16:16
Grześ: Ja Ci to napiszę
18 lis 16:59
Grześ:
y=2sinα+1
−1≤sinα≤1
−2≤2sinα≤2
−1≤2sinα+1≤3
Zw=<−1,3>
18 lis 17:01
Kamilll: wszystko spoko wynik sie zgadza ale nie rozumiem tego w ogole
18 lis 17:32
Kamilll: mozesz jeszcze pomoc zrobic i wyjasnic mniej wiecej te przyklady :
y= 5cos2(x−pi5)
y= 1sin2x+1
y= 1tg2x+2
18 lis 17:45
Basia:
każdy sinus i każdy cosinus przyjmują wartości z przedziału <−1,1>
−1≤sinx≤1
−1≤sin(wszystko jedno czego)≤1
−1≤cosx≤1
−1≤cos(wszystko jedno czego)≤1
18 lis 17:48
Kamilll: czyli w pierwszym
−1<cosx<1 /2
1<cos2x<1 / *5
5<5cos2x<5
zw=5
a w odp jest <0,5> jaki blad popelniam
18 lis 17:54
Godzio:
no a tutaj już tak nie można
5cos
2α minimalna wartość będzie dla cosα = 0
5 * 0
2 = 0
maksymalna dla cosα = 1
5 * 1
2 = 0
czasem trzeba też na logikę
18 lis 17:57
Tomek.Noah:
cosx ∊ <−1,1>
cos2x ∊<0,1>
0<cos2x<1 /*5
0<cos2x<5
18 lis 17:57
Godzio:
oczywiście 5 * 1
2 = 5
18 lis 17:58
Tomek.Noah: a najlepiej sobie narysuj
18 lis 17:58
Basia:
−1≤cosx≤1 ⇒
0≤cos2x≤1 ⇒
0≤5cos2x≤5 ⇒
ZW = <0,5>
18 lis 17:59
Kamilll: czyli dla sin2x tez bedzie 0
18 lis 18:01
Kamilll: niech ktos zrobi jeszcze ten drugi przyklad
18 lis 18:16
Godzio:
| | 1 | |
Jeśli mamy sytuację że sin2x + 1 jest największe to |
| jest najmniejsze i na |
| | sin2x + 1 | |
odwrót
dla sinx = 1
dla sinx = 0
sin
2x + 1 = 1 ⇒ 1
18 lis 18:19
Kamilll: nie moge tego pojąć
18 lis 18:27
Godzio:
| | 1 | |
im większe "a" tym mniejsze |
| |
| | a | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| > |
| > |
| > |
| |
| 2 | | 10 | | 10000 | | 100000000 | |
18 lis 18:29
Kamilll: aha rozumiem ale skad sie wziela 12 tam ?
18 lis 18:32
Godzio: dla sinx = 1 mianownik przyjmuje wartość 2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sin2x + 1 | | 12 + 1 | | 2 | |
18 lis 18:33
Basia:
może tak będzie łatwiej zrozumieć
−1 ≤ sinx ≤ 1
0 ≤ sin
2x ≤ 1 /+1
1 ≤ 1+sin
2x ≤ 2
18 lis 18:34
Kamilll: aaa racja ok wielkie dzieki to tyle dzieki wszystkim za pomoc
18 lis 18:34