matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Paula:
Oblicz pole figury tej "zamalowanej"
18 lis 15:35
magda:
P=ab a=5x+1 b=5x−1 P=(5x+1)(5x−1)=25x
2
−1 P=a
2
a=x−2 P=(x−2)
2
=x
2
−4x+4 Pzamalowanej =25x
2
−1−(x
2
−4x+4)=24x
2
+4x−5
18 lis 20:35