cechy podobieństwa trójątów
magda: Trójkąt ABC ma boki długości 9cm, 14cm i 12 cm.Najdłuższy bok trójkąta A' B' C' podobnego do
trójkąta ABC ma długość 10 cm.Oblicz obwód trójkąta A' B' C'.
18 lis 14:30
justa1234: A=14 A'=10 to:
B=12 B'=8
C=9 C'=5
Ob'=A'+B'+C'
Ob'=10+8+5=23cm
18 lis 14:58
magda: w odpowiedziach wyszło 25 cm
18 lis 15:07
nikka: a = 14 cm a' = 10 cm
| | a' | | 5 | |
k = |
| = |
| k − skala podobieństwa |
| | a | | 7 | |
Obw = 9cm + 14 cm + 12 cm = 35 cm
| | 5 | | 5 | |
Obw' = |
| *Obw = |
| *35cm = 25cm |
| | 7 | | 7 | |
18 lis 15:23