matematykaszkolna.pl
Olka: Czy ktos może mi pomócemotikonka 1. Ile liczb 3-cyfrowych można utworzyć z cyfr {0,2,4,6,8} tak, aby : a) cyfry się nie powtarzały b) liczba była większa od 400 2. W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Wyjmujemy losowo 3 kule (jednocześnie). Oblicz prawdopodobieństwo, że: a) wylosujemy tylko kule białe b) wśród wylosowanych kul będzie dokładnie 1 czarna c) wśród wylosowanych kul będzie co najmniej 1 biała
10 sty 15:50
Sigma: 1/ wszystkich cyfr mamy łacznie 5 pamietaj ,że wśród nich jest zero więc liczba trzycyfr. nie może zaczynać sie zerem czyli pierwsza możemy wybrać na 4- y --- sposoby bo bez zera ponieważ nie moga sie powtarzac to druga możemy wybrać na 4 - y --- sposoby, bo zero już może być na drugim miejscu trzecią wybieramy już tylko z 3 - ech --- cyfr , bo nie mogą sie powtarzać więc odp do a) to 4*4*3 = 48 -- sposobów b) ta liczba ma być większ od 400 czyli może sie zaczynać tylko od 4 lub 6 lub 8 czyli pierwsza na 3 -y --- sposoby druga na 4- y --- sposoby bo nie może sie powtarzać trzecia juz tylko na 3-y --- sposoby bo i druga tez nie moze się powtarzać czyli odp do b) to 3*4*3= 36 --- sposobów zad/2 Mamy do czynienia z trzy- elementową kombinacja zbioru 8- mio elementowego ( bo wszystkich kul razem jest 8 więc mocΩ= C82 = 56 policzysz i tyle wyjdzie A-- same białe czyli mocA = C35= 10 to P(A)= 10/56 = 5/28 B --- tylko jedna czarna ( to znaczy ,że dwie musza być białe moc B= C13* C25= 3*10= 30 to P(B)= 30/56= 15/28 C--- co najmniej jedna biała czyli jedna, dwie lub trzy wprowadzamy zdarzenie przeciwne do C C' --- same czarne mocC' = C33= 1 P(C') = 1/56 to P(C)= 1 - P(C')= 1 - 1/56 = 55/56 Kombinacje potrafisz policzyć , bo ja podałam już obliczone w pamięciemotikonka
10 sty 16:51