Olka: Czy ktos może mi pomóc

1. Ile liczb 3-cyfrowych można utworzyć z cyfr {0,2,4,6,8} tak, aby :
a) cyfry się nie powtarzały
b) liczba była większa od 400
2. W urnie jest 5 kul białych i 3 czarne. Wyjmujemy losowo 3 kule (jednocześnie). Oblicz
prawdopodobieństwo, że:
a) wylosujemy tylko kule białe
b) wśród wylosowanych kul będzie dokładnie 1 czarna
c) wśród wylosowanych kul będzie co najmniej 1 biała
Sigma:
1/ wszystkich cyfr mamy łacznie 5
pamietaj ,że wśród nich jest zero
więc liczba trzycyfr. nie może zaczynać sie zerem
czyli pierwsza możemy wybrać na 4- y --- sposoby bo bez zera
ponieważ nie moga sie powtarzac to druga możemy wybrać na
4 - y --- sposoby, bo zero już może być na drugim miejscu
trzecią wybieramy już tylko z 3 - ech --- cyfr , bo nie mogą sie
powtarzać
więc odp do a) to 4*4*3 = 48 -- sposobów
b) ta liczba ma być większ od 400
czyli może sie zaczynać tylko od 4 lub 6 lub 8
czyli pierwsza na 3 -y --- sposoby
druga na 4- y --- sposoby bo nie może sie powtarzać
trzecia juz tylko na 3-y --- sposoby bo i druga tez nie moze
się powtarzać
czyli odp do b) to 3*4*3= 36 --- sposobów
zad/2
Mamy do czynienia z trzy- elementową kombinacja zbioru
8- mio elementowego ( bo wszystkich kul razem jest 8
więc
mocΩ= C
82 = 56 policzysz i tyle wyjdzie
A-- same białe
czyli
mocA = C
35= 10
to P(A)= 10/56 = 5/28
B --- tylko jedna czarna ( to znaczy ,że dwie musza być białe
moc B= C
13* C
25= 3*10= 30
to P(B)= 30/56= 15/28
C--- co najmniej jedna biała czyli jedna, dwie lub trzy
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do C
C
' --- same czarne
mocC
' = C
33= 1
P(C
') = 1/56
to P(C)= 1 - P(C
')= 1 - 1/56 = 55/56
Kombinacje potrafisz policzyć , bo ja podałam już obliczone w pamięci