oblicz wartosc wyrażenia
krystian: logarytmy


log
2(log100)
18 lis 13:46
nikka: log 100 = log102 = ...
18 lis 13:54
ala: czemu logarytm ze 100 lo to drugiego stopnia opuszczam
18 lis 13:56
krystian: no własnie czemu tak

?
18 lis 13:57
ala: a nie moze by np. log2 100
18 lis 13:58
krystian: a mozna tak sobie opuścić to

?
18 lis 13:59
nikka: log100 to log10100 − tyle,że przyjęto, iż 10 w podstawie się nie pisze
zapisujemy 100 jako potęgę liczby 10 czyli 102 i korzystamy z własności logaak = k
18 lis 13:59
ala: nie wiem

nie rozumiem mam to samo i mecze sie niby to latwe a jednak sa haczyki
18 lis 13:59
nikka: czego nie rozumiesz?
18 lis 14:02
krystian: mogłabys to rozpisac bo mi nie wychodzi
18 lis 14:04
nikka: nie ma żadnych haczyków , proste przekształcenia
każdy logarytm ma podstawę, którą się zapisuje np. log
3, ,log
0,5, log
7, itp.
wyjątkami są :
logarytm dziesiętny , który ma w podstawie liczbę 10 − więc jak spotkasz zapis log3, log8,
| | 1 | |
log |
| to trzeba pamiętać że choć 'niewidoczna' to tam w podstawie jest 10  |
| | 2 | |
logarytm naturalny − oznaczamy ln − ten dla odmiany ma w podstawie liczbę e, której też się nie
zapisuje
18 lis 14:08
nikka: log100 = log102 = 2
18 lis 14:09
krystian: a co robimy z tym początkowym log
2
log
2(log
10 10
2)=2

?
18 lis 14:10
krystian: czyli to log
2 nas nie obchodzi

?
18 lis 14:10
krystian: a nie tak

log
2 2 wyjdzie poźniej

czyli 1?
18 lis 14:12
nikka: obchodzi to dalsza część

log
2 (log
100} = log
22 = 1
18 lis 14:12
nikka: dokładnie Krystianie
18 lis 14:12
krystian: to kumam
18 lis 14:14
zbyszek: log2(log100)
1 kwi 13:17
bezendu: chyba powinno być
log2(log100)
log100=2
log22=1
1 kwi 13:19
Arek: log2(logp2x)=2
26 kwi 08:16
zbyszekkieliszek: popieram rozwiązanie bezendu
26 kwi 10:55
Krzysiek : Ja tez bo tak zapisane
26 kwi 12:31
Rastuszek: log2(log100)= log2(log102)= log22=1
/|\
|
bo log100= log10100
15 lip 15:01
bezendu:
15 lip 15:07
sebix: log5/5log25
17 wrz 18:36