Oblicz
gosiak: Hej czy ktoś może mi pomóc

Mam obliczyć : 5
2*5
4*5
6...5
2x ≤ 0,04
−28
18 lis 13:14
nikka: L = 5
2 + 4 + 6 + ... + 2x
| | 4 | | 1 | |
P = ( |
| )−28 = ( |
| ){−28)= 5−2*(−28) = 556 |
| | 100 | | 25 | |
czyli
2 + 4 + 6 + ... + 2x ≤ 56
18 lis 13:25
Tenia: zgodnie z prawami działań na potęgach otrzymasz
5do potęgi(2+4+6+...+2x)≤(5−2)do potęgi(−28)
z własności funkcji wykładniczej:
2+4+6+...+2x≤56
lewa strona jest sumą ciągu arytmetycznego o a1=2, r=2, an=2x,
an=a1+(n−1)r
2x=2+(n−1)2
x=n
zgodnie ze wzorem na sumę n−początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego dostajesz
(2+2x)x/2=56
(2+2x)x=112
potem to już równanie kwadratowe
wychodzi x1=−8 i x2=7
ale ponieważ było, że x=n więc tylko x=7 spełnia wszystkie warunki
18 lis 13:26