ghtyn
Kasia...: Pomóżcie...
1. Wyznacz pierwiastki wielomianu:
a) x3−5x2+x−5
b) 3x2−3x
c) 3x3−6x2+3x
d) x3+7x2−x−7
Będę wdzięczna.
18 lis 12:44
nikka: a. = x2(x−5) + (x−5) = (x−5)(x2 + 1)
x2+1 > 0 dla każdego x∊R, zatem
pierwiastek wielomianu to x = ...
b. = 3x(x −1)
pierwiastki to x = ... i x = ...
18 lis 12:54
justa1234: a) x3−5x2+x−5
x2(x−5)+(x−5)=0
(x−5(+(x−1)=(x+1)=0
x=5 i x=−1 i x=1
b) 3x2−3x
3x(x−1)=0
3x=0 i x−1=0
x=0 i x=1
18 lis 13:01
nikka: Justa a) zrobiłaś źle ... tam będzie x2+1 a nie x2 −1 ...
18 lis 13:06
Kasia...: w tym a wyjdzie x=5
a w c jak ma byc?
18 lis 13:34
nikka: wyłącz 3x przed nawias, w nawiasie będzie wzór skróconego mnożenia...
18 lis 13:42
Kasia...: no właśnie i co dalej jak jest wzór ? mam go wyciągać ? czy zostawić?
18 lis 13:48
nikka: zastosować − wtedy będzie można odczytać pierwiastki bez liczenia Δ
18 lis 13:51
Kasia...: kurde no nie wiem ; /
18 lis 13:55
nikka: napisz co Ci wyszło jak wyłączyłaś 3x przed nawias
18 lis 13:56
Kasia...: 3x(x2−2x+1)
i teraz masz wzór skróconego w nawiasie, ale nie wiem czy to stosować czy nie.
3x(x−1)2
18 lis 13:58
nikka: stosować

czyli 3x(x−1)(x−1)
pierwiastki to x = 0 i x =1
18 lis 14:01
Kasia...: a czemu niby 0 ?
18 lis 14:08
nikka: 3x = 0 lub x−1 = 0
18 lis 14:09
Kasia...: no to z tego wynika że x=−3 a nie 0 lub x=1
18 lis 14:10
nikka: tak? a od kiedy 3*(−3 ) = 0 ?
18 lis 14:11
Kasia...: aaha ok dzieki
18 lis 14:12
nikka: 3x*(x−1)*(x−1) = 0
aby ten iloczyn był równy zero to
3x = 0 lub x−1 = 0 lub x−1 = 0
18 lis 14:14