Wiki: pomoże mi ktoś obliczyć p i q funkcji f(x)=2x2-4
10 sty 15:41
Mickej: p=o
q=-4
10 sty 16:05
Mickej: pewnie nie wiedziałaś jak to wyliczyć ponieważ nie ma współczynnika b
wiec b=0
p=-(b/2a)=-(0/4)=0
Δ=32
q=-(Δ/4a)=-4
10 sty 16:07
Sigma:
f(x) = 2x2 - 4 p=0 q= - 4
Można to obliczyć róznie!
1/ np;
f(x) -- powstaje z przesuniecia wykresu
funkcji g(x) o wektor u=[ 0 - 4]
bo
g(x)= 2x2
to g(x) = 2( x - 0)2 - 4 = 2*x2 - 4 = f(x)
czyli p=0 q= - 4 W(0, - 4)
2/ można też tak dla f(x) a = 2 b= 0 c= - 4
Δ= + 32
p= -b/2a q = -Δ/4a
to p= 0/4 = 0 q= -32/ 8= - 4 W(0, - 4)
wybierz co wolisz?
10 sty 16:11
Wiki: wielkie dzięki
10 sty 16:28