równanie okręgu
justa1234: napisz równanie okręgu współśrodkowego z okręgiem o równaniu x2+y2−4x+6y=12 i przechodzącego
przez punkt P=(1,−1)
18 lis 12:10
Gustlik: x
2+y
2−4x+6y=12
x
2+y
2−4x+6y−12=0
Środek ma współrzędne S=(2, −3).
Liczę promień jako odcinek SP:
r
2=|SP|
2=(1−2)
2+(−1+3)
2=(−1)
2+2
2=1+4=5
Odp:
(x−2)
2+(y+3)
2=5
19 lis 00:22
justa1234: bardzo mi pomogłeś,wahałam się czy aby tej 5 też nie podnieść do kwadratu,ale widzę,że nie
wielkie dzięki

!
19 lis 09:22
cwq: nie chce mi sie żyć przez ten przedmiot
22 wrz 20:46
cwq: nie chce mi sie żyć przez ten przedmiot
22 wrz 20:49
xxx: tak w odpowiedzi 5 powinna zostać podniesiona do kwadratu czyli r=25 bo we wzorze jest r2
10 gru 00:13
aniabb: xxx ale tu r2 =5 więc r=√5
10 gru 00:26