Wzory redukcyjne
SwitchB: Nie mam pojęcia jak to ugyźć:
Korzystając ze wzorów redukcyjnych zapisać podane wyrażenia w postaci funkcji
| | π | |
trygonometrycznych kąta α∊(0, |
| )
|
| | 2 | |
18 lis 09:35
AS: Zastosuj wzór na sin(α − β) i ctg(α + β)
18 lis 11:42
SwitchB: czyli:
sin(α−β) = sinαcosβ−cosαsinβ
| | 3π | | 3π | | 3π | |
sin( |
| −α) = sin |
| cosα − cos |
| sinα =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= sin(180
o + 90
o)cosα − cos(180
o + 90
o)sinα =
= sin90
ocosα − (−cos90
o)sinα =
= 1 * cosα + 0 * sinα =
cosα
mam nadzieje że dobrze

pozdrownienia dla Żaby
19 lis 11:04
Karolina: sin(3π2−α)=−cosα
19 lis 11:07
SwitchB: no to nie wiem dlaczego
−cosα
drugi robię:
| | ctgαctgβ − 1 | |
ctg(α + β) = |
|
|
| | ctgα + ctgβ | |
| | ctg(90o − 45o)ctgα − 1 | |
= |
| =
|
| | ctg(90o − 45o) + ctgα | |
| | tg45octgα − 1 | |
= |
| =
|
| | tg45o + ctgα | |
| | 1 * ctgα −1 | | ctgα − 1 | |
= |
| = |
| |
| | 1 + ctgα | | ctgα + 1 | |
19 lis 12:57
20 lis 00:31
Gustlik: | | 3π | |
Sorki, |
| =270o, gdzieś zgubiłem 0. A więc obie funkcje zmienią nazwy, bo jest |
| | 2 | |
nieparzysta krotność 90
o.
20 lis 00:33
Bogdan:
Przecież są tu elementarne wzory redukcyjne, na które wskazuje
Gustlik:
| | 3 | | π | |
sin( |
| π − α) = −cosα oraz ctg( |
| + α) = −tgα |
| | 2 | | 2 | |
To jest to samo co: sin(270
o − α) = −cosα oraz ctg(90
o + α) = −tgα.
Przy 90
o i 270
o funkcję zamieniamy na kofunkcję. Trzeba pamiętać o znakach
w poszczególnych ćwiartkach.
20 lis 01:48