kamiskaaaa: mam problem z zadaniem prosze o pomoc
Zaleznosc popytu od ceny produktu i przecietnego dochodu nabywców wyraza sie
wzorem:
D(p,y)=2y2+100/p2
gdzie D-popyt wyrazony w tys. szt.; p-cena w zł/szt.; y- przecietny dochód nabywców
w, tys. zl.
a) Wyznaczyc aktualna wielkosc popytu, jezeli cena p0=10 zł/szt.; y0=2000 zł
b) Wyznaczyc funkcje elastycznosci dochodowej popytu
c) Wyznaczyc aktualna wartosc elastycznosci dochodowej popytu
d) Obliczyc ile % zmieni sie wielkosc popytu, jezeli przecietny dochód nabywców
wzrosnie o 5%
10 sty 14:25
Basia:
w a) trzeba po prostu podstawić
D(10,2000) = 2(2000)2 + 100/ 102 = 2* 4*106 +1 = 8*106 +1 = 8 000 001
b i c nie dla mnie; to jakieś ekonomiczne terminy, o których nie mam zielonego pojęcia
d)
D(p, 1,05y) = 2(1,05y)2 + 100/p2 = 2*(1,05)2 y2 + 100/p2
R = 2*(1,05)2y2 + 100/p2 - 2y2 - 100/p2
R = 2y2[ 1,052 -1]
2y2 + 100/p2 - 100%
2y2 (1,052 -1) - x%
2y2*(1,052 -1)*100
x = -------------------------------------
2y2 + 100/p2
bez konkretnych danych nie do wyliczenia
10 sty 17:35
kamiskaaaa: z tego co wiem to to jest cale zadanie z wszystkimi danymi jakie sa
ale dziekuje Ci Basi chociaz za tyle

pozdrawiam
10 sty 19:25