jaaa: Dzien dobry mam problem z zadaniami da rade ktos je rozwiazac? o to zadania
Zad.1.
Ilosc smieci zalegajacych na wysypiskach w danym roku yt zalezy od stanu z dwóch lat
poprzednich w sposób nastepujacy:
yt+1=3/2yt+1-1/2yt
gdzie yi- ilosc smieci na wysypisku w roku i-tym wyrazona w tys. ton w pierwszym
roku
y1= 50 tys. ton
y2= 75 tys. ton
a) Wyznaczyc rozwiazanie ogólne równania rekurencyjnego
b) Korzystajac z wzorów Cramera wyznaczyc wartosc współczynników
rozwiazania szczegółowego i zapisac to rozwiazanie
c) Wyliczyc ile smieci na wysypisku bedzie zalegac w 10-tym roku
d) Czy ilosc smieci na wysypisku bedzie rosła nieograniczenie?
Zad.2.
Koszty całkowite produkcji pewnego przedsiebiorstwa sprzedajacego swoje wyroby
po ustalonej cenie rynkowej, na która nie ma ono wpływu wyraza sie wzorem:
Kc(y)=5y2+100y+8000
gdzie Kc(y)=koszty całkowite wyrazone w tys. zł
y- wielkosc produkcji wyrażona w tys. szt.
a) Obliczyc ile wynosza koszty całkowite produkcji tego przedsiebiorstwa przy
wielkosci produkcji wynoszacej 5 tys. szt.
b) Wyznaczyc funkcje przecietnych kosztów całkowitych Pkc(y) tego
przedsiebiorstwa
c) Obliczyc ile wynosza przecietne koszty całkowite tego przedsiebiorstwa przy
produkcji 10 tys. szt.
d) Obliczyc, przy jakiej cenie i wielkosci produkcji zysk przedsiebiorstwa
mozliwy do uzyskania spada, do 0, czyli, przy jakiej cenie i wielkosci produkcji
wystepuje minimum przecietnych kosztów całkowitych tego przedsiebiorstwa
10 sty 14:21