suzi: Pomocyyy:(:(
Mam za zadanie wyznaczyc(naszkicowac) dziedzine funkcji a nie wiem jak to zrobic
1) f(x,y) = ln(xy) + √4-y2
2) √(x2 +y2-4)(x+y-1)
bardzo prosze pomocyyyy
10 sty 13:32
Basia:
xy > 0 czyli (x > 0 i y>0) lub (x<0 i y<0)
ponadto
4-y2≥0
(2-y)(2+y)≥0 czyli
(2-y ≥0 i 2+y≥0) lub (2-y≤0 i 2+y≤0)
(y≤2 i y≥-2) lub (y≥2 i y≤-2)
czyli: -2 ≤ y ≤ 2
ostatecznie:
(x > 0 i y>0) lub (x<0 i y<0) i (y≥-2 i y≤2) ⇔
(x >0 i y>0 i y≤2) lub (x<0 i y<0 i y≥-2)
czyli to będzie "kawałek" I ćwiartki (x>0 i y>0) ograniczony "kawałkiem" prostej y=2
( bez osi ale z tym kawałkiem prostej)
suma z
kawałkiem III ćwiartki ograniczonym prostą y =-2
10 sty 17:48