paweł 1010: pomóżcie mi je rozwiązać jeśli koś wie niech rozwiąże
1.
Przekątna podzieliła równoległobok na trójkąt o polach 600cm2 każdy. Jeden z boków
trójkąta będący zarazem bokiem równoległoboku ma długość 2 dm. Jaką ma wysokość
równoległobok opuszczona na ten bok.?
10 sty 11:38
nalepek:
hmm..
skoro przekątna dzieli równoległobok na 2 trójkąty o polach 600cm
2
to pole równoległoboku będzie 1200cm
2
P=1200 cm
2
jeden z boków ma długość 2dm = 20cm
czyli któryś z boków na zewnątrz równoległoboku (bo tak w zadaniu)
P=a*h
P=1200cm
2
a=20
1200=20h
h=60
koniec
10 sty 15:04
paweł 1010: jesteś pewny na 100 %
10 sty 15:09
paweł 1010: Przekątna podzieliła równoległobok na trójkąt o polach 600cm2 każdy. Jeden z boków
trójkąta będący zarazem bokiem równoległoboku ma długość 2 dm. Jaką ma wysokość
równoległobok opuszczona na ten bok.?
10 sty 15:11