suzi8989: Pomocyyy:(:9
Mam za zadanie wyznaczyc(naszkicowac) dziedzine funkcji a nie wiem jak to zrobic

1) f(x,y) = ln(xy) +
√4-y2
2)
√(x2 +y2-4)(x+y-1)
10 sty 10:56
Basia:
1 już jest w kolejnym Twoim poście
2.
(x2+y2-4)(x+y-1)≥0
czyli oba czynniki ≥0 lub oba ≤0
x2+y2-4≥0 i x+y-1≥0
x2+y2≥4 to jest okrąg o środku w p-cie O(0,0) i promieniu r=2 oraz jego zewnętrze
y≥-x+1 to jest półpłaszczyzna ograniczona prostą y= -x+1, która oś OX przecina w p-cie 1
i oś OY również w p-cie 1, obrazowo mówiąć, leżąca nad prostą, wraz z tą prostą
na rysunku najlepiej innym kolorem zaznaczasz część wspólną
analogicznie rozważasz przypadek
x2+y2≤4 ( okrąg i jego wnętrze, czyli po prostu koło)
x+y-1≤0
y≤-x+1 ta sama prosta tylko półpłaszczyzna "w drugą stronę)
i znowu część wspólna
suma tych części wspólnych to rozwiązanie zadania
10 sty 18:16