Kamil: Z talii 52 kart wyciągamy jedna nie oglądając jej, a następnie jeszcze jedną. Obliczyć
prawdopodobieństwo ze za drugim razem otrzymamy asa . (prawdopodobieństwo całkowite)
Jak to obliczyć pomocy

10 sty 10:30
Basia:
A - druga jest asem
B1 - pierwsza jest asem
B2 - pierwsza nie jest asem
B1nB2 = 0 B1UB2 = Ω
czyli można zastosować wzór na prawd.całkowite
P(B1) = 4/52 = 1/13 ( bo mamy 4 asy)
P(B2) = 48/52 = 12/13 (bo mamy 48 kart innych niż asy)
P(A/B1) = 3/51 ( bo zostało 51 kart w tym 3 asy)
P(A/B2) = 4/51 ( bo zostało 51 kart w tym 4 asy)
podstaw do wzoru i wykonaj obliczenia
powodzenia
10 sty 18:02