Anka: Trzy panie:Ala,basiaa i Celina pracują w jednym pokoju. Każda z nich kupuje co pewien
czas słoik kawy za 23,50zł.Pani Ala zużywa kawę w ciągu trzech miesięcy, pani Basia w
ciagu czterech, a pani Celina w ciągu pięciu miesięcy.Pewnego dnia panie postanowiły
kupić wspólnie słoik kawy za 23,50zł. Oblicz, ile powinna zapłacić każda z nich, aby
poniesione kkoszty odpowiadały ilości kawy zuzywanej przez każdą z nich.
10 sty 09:06
adm:
Ala: 3 mies (najwięcej)
Baś: 4 mies
Celi: 5 mies (najmniej)
żeby było łatwiej rozumować należałoby się zastanowić jakie koszty ponosi każda
z nich w ciągu miesiąca, ale ponieważ wyszły by pewnie ułamki weźmy pod uwagę
NWW(3,4,5) czyli 60miesięcy.
Ala: 20*23,50=470
Baś: 15*23,50=352,5
Celi: 12*23,50=282
Razem w ciągu 60 miesięcy zużyłyby (20+15+12=)47 słoików, które kosztowałyby je
(470+352,5+282=)1104,5
Teraz możemy ułożyć odpowiednie proporcje:
470zł x 352,5
Ala: ------------ = ------------- Baś: ---------- =y
47słoików 1słoik 47
Ala: x=10zł Baś: y=7,50zł Cali: 6zł
spr: 10+7,5+6=23,5
10 sty 09:34