DARIUSIA:
w lidze pilkarskiej zespol za zwyciestwo otrzymuje 3 punkty za remis 1 punkt a za porazke nie otrzymuje punktow. Wsezonie 2003/2004 zespol amica wronki w dwudziestuszesciu meczach ligowych zdobyl 48 pkt. Wiedzac ze drozyna z wronek szesc razy schodzila z boiska pokonana oblicz ile odniosla zwyciestw.
BARDZO PROSZE I DZIEKUJE ZA POMOC
Basia:
mozna sobie ulozyc uklad rownan z 3 niewiadomymi, gdzie:
x to liczba zwyciestw
y l. remisow
z l. przegranych
3X+1y-1z=48
x+y+z=26
z=6
mi wyszlo x=17 czyli 17 zwyciestw