Ciągi
Inet: Ciagi pomocy
Zbadaj monotoniczność ciągu a
n o wzorze ogólnym:
a) a
n = 2x3
n
16 lis 23:37
Jack:
Policz an+1−an i sprawdź czy każdego n różnica jest taka sama względem 0 (tzn. stale
mniejsza, bądź większa).
16 lis 23:42
nocnymonk: Wydaje mi sie ze bedzie tak
a) a
n=2x3
n
a
n+1=2x3
n+1
a
n+1−a
n=2x3
n+1−2x3
n=2x3
nx3
1−2x3
n=2x3
n x(3−1)=2x3
nx2=4x3
n >0 to jest zawsze
większe od zera a zatem ciąg jest rosnący.
W tym drugi jest sporo pisania dlatego zrobilem tylko pierwsze
16 lis 23:57
Jack:
| | 1 | | 1 | | −2 | |
w drugim będzie po skróceniu an+1−an= |
| − |
| = |
| <0 dla każdego n |
| | n+2 | | n | | n(n+2) | |
−zatem malejący
17 lis 00:00