liczby zespolone
basiulek: ( 1+ i)5
16 lis 23:28
Basia:
przedstaw z=1+i w postaci trygonometrycznej
16 lis 23:34
Jack:
| | y | | x | |
policz |z|=√x2+y2, sin α= |
| , cosα= |
| , ustal kąt... |
| | |z| | | |z| | |
16 lis 23:36
basiulek: Kat to 45 stopni i co dalej?
16 lis 23:44
Basia:
no i wzór na potęgowanie
z = |z|*(cosα+isinα)
z
5= |z|
5(cos5α+isin5α)
5*
π4 =
5π4 = π+
π4
| | √2 | |
cos(π+π4) = −cosπ4 = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
sin(π+π4) = −sinπ4 = − |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
z5 = (√2)5(− |
| − i* |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| (√2)6 | |
| (−1−i) = 4(−1−i) = −4−4i |
| 2 | |
16 lis 23:55
basiulek: Tez mi tak wyszło . Dzieki
17 lis 00:02