matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie wykładnicze::
Rozwiąż równanie wykładnicze: 2
3x
*7
x-2
=4
x+1
9 sty 23:15
Basia:
2
3x
= (2
3
)
x
= 8
x
7
x-2
= 7
x
*7
-2
= 7
x
/49 4
x+1
= 4
x
*4 8
x
*7
x
/49 = 4*4
x
/*49 /:4
x
8
x
*7
x
/ 4
x
= 4*49 (8*7/4)*x = 4*49 (2*7)
x
= 2
2
*7
2
14
x
= 14
2
x=2
9 sty 23:22