TryGonometria
kubuś: mam problem z trygonometria.
stosujac wzrory redukcyjne
16 lis 23:12
Basia:
| 3 | |
| ? na pewno ? a nie 32π |
| 2π | |
16 lis 23:28
kubuś: tak tak 3/2 π
16 lis 23:30
Basia:
czyli
sin(
3π2−x)=sin
π3
3π2−x =
π3+2kπ
x =
3π2−
π3−2kπ
x=
9π−2π6−2kπ
x =
7π6−2kπ
x =
π6+π−2kπ
x =
π6+π(−2k+1)
co możesz zapisać
x =
π6+(2k+1)π
bo zarówno −2k+1 jak i 2k+1 oznaczają tu po prostu wszystkie liczby całkowite nieparzyste
17 lis 00:21
Godzio:
Basia zapomniałaś chyba o jednym rozwiązaniu
17 lis 00:31