Oblicz granicę ciągu
siwy: lim
n→∞ (
3√n+5−
3√n)
3√n2 . Macie jakiś pomysł jak to ugryźć ? W odpowiedziach jest
16 lis 23:12
Jack:
próbowałeś wymnożyć?
16 lis 23:13
Basia:
mamy;
pomnożyć i podzielić przez
(3√n+5)2+3√n+5*3√n+(3√n)2
16 lis 23:14
Basia:
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
z tego korzystam
16 lis 23:17
Godzio:
... =
3√n3 + 5n2 − n
I najlepiej pomnożyć licznik i mianownik przez:
3√(n3 + 5n2)2 +
3√n3 + 5n2 * n + n
2
Wtedy:
| n3 + 5n2 − n3 | |
| |
| 3√(n3 + 5n2)2 + 3√n3 + 5n2 * n + n2 | |
| 5n2 | |
| |
| 3√(n3 + 5n2)2 + 3√n3 + 5n2 * n + n2 | |
Dzielę licznik i mianownik przez n
2
| 5 | |
| = |
| 3√(1 + 5/n)2 + √1 + 5/n * 1 + 1 | |
16 lis 23:18
siwy: Dzięki,już rozumiem.
16 lis 23:21