Granice
Luko: Obliczyć granice ciągów korzystając z def. liczby e
lim (1+3n)n3
n→∞
Jak by ktoś mógłby to rozwiązać. Bo wystarczy żebym to rozkminił a z innymi przykładami sobie
sam poradzę.
16 lis 23:09
Godzio:
co tej w wykładniku ?
16 lis 23:23
Godzio: co jest w wykładniku ? *
16 lis 23:23
Luko: n3
16 lis 23:27
Godzio:
Chyba powinno być tak:
lim (1 +
3n)
n3 = lim ((1 +
3n)
n)
n2 = (e
3)
∞ =
∞
n→∞ n→∞
Ale lepiej niech ktoś to sprawdzi
16 lis 23:29
Jack:
ok
16 lis 23:31
Eta:
oki
16 lis 23:32
Godzio:
Czyli git
16 lis 23:32
Basia:
jeżeli dobrze zrozumieliśmy zapis to jest dobrze (rozumiem tak jak Godzio)
16 lis 23:32
Luko: ehh właśnie zauważyłem że źle napisałem zadanie

Na 2 różne zadania patrzyłem.
powinno być:
lim(1+
3n)
−2n
to to mi wychodzi [(1+
3n)
n]
(−2nn) <− do potęgi
−2nn
lim(1+
3n)
−2n = e
−2
tylko nie wiem czy to dobrze jest
16 lis 23:37
Godzio:
lim (1 + 3n)−2n = lim ((1 + 3n)n)−2 = (e3)−2 = e−6
n→∞ n→∞
16 lis 23:39
Basia:
nie
| | 1 | |
(1+3n)−2n = [(1+3n)n]−2 → (e3)−2=e−6 = |
| |
| | e6 | |
16 lis 23:40
Luko: No ok to już rozumiem
16 lis 23:49
Luko: a teraz powrócę do pierwotnego zadanie które chciałem napisać
n→
∞
wychodzi mi :
| | 1 | |
lim [(1 − |
| )n2) ←do potęgi n3/n2 (zapisałem tak bo inaczej jakieś błędy |
| | n2 | |
wychodziły)
n→
∞
Może to zabrzmi głupio ale nie wiem ile będzie n
3/n
2 ← głównie o ten wynik z tego mi chodzi
16 lis 23:51
Godzio:
n3/n2 = n
Ale nie trzeba tego tak zapisywać
am * n = (am)n
A konktretnie tu:
am3 = am * m * m = (am)m2
16 lis 23:53
Godzio:
No w tym wypadku akurat
am * m * m = am2 * m = (am2)m
16 lis 23:54
Luko: Ehh no tak podstawowe działania na potęgach

dzięki
16 lis 23:56