granica ciągu
Just me: Czy to jest dobrze?
granica ciągu
| | 1+4+7+...+(3n−2) | | | | | |
a)lim |
| = |
| = |
| = |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
| | | | (n+1)(n+2) | | 1 | | 3 | | 1 | |
c) |
| }=...= |
| =...= |
| + |
| + |
| |
| | n2 | | 2 | | 2 | | 2n | | n2 | |
16 lis 22:59
Basia:
(a) i (b) dobrze chociaż trochę dziwacznie
(c) dobrze tylko w drugim ułamku brak n
2 w mianowniku i też trochę dziwacznie
(d) źle
| n3/2+3n | |
| = (dzielę L i M przez n2 32−2= −12 ) |
| n2+n3/2 | |
16 lis 23:08
Jack:
c) wcięło w zapisie n2 w mianowniku zaraz na początku, ale wyszło ok.
d) jeśli nie widzisz jeszcze co wyjdzie, podziel przez najwyższą potęgę mianownika
16 lis 23:10
Just me: | | 4*3n+1+2*4n | |
Dziękuję  a jeszcze takie lim |
| |
| | 5*2n+4n+2 | |
No to to już w ogóle nie mam pomysłu
16 lis 23:16
Jack:
wyciągnij nawyjższą potęgę, osobno z licznika i mianownika, przed nawias... Najpierw pozbądź
się "dodatków" w wykładnikach, żeby się lepiej liczyło.
16 lis 23:18
Godzio:
Dzielisz przez 4
n licznik i mianownik i masz:
16 lis 23:19
Basia:
| | 4*3n*3+2*4n | |
= |
| = |
| | 5*2n+4n*42 | |
| 12*3n+2*4n | |
| = dzielę L i M przez 4n |
| 5*2n+16*4n | |
16 lis 23:22
Just me: Dziękuję bardzo i miłej nocy życzę
16 lis 23:47