algebra
Ania: zapisz wyrazenie (2x−√3/2)(2x+√3/2)−(2x+1/2)2 w postaci ax+b, gdzie a,b sa liczbami
calkowitymi.
16 lis 22:48
16 lis 22:52
Ania: a wyznaczyc dziedzine wyrazenia x2−9 / x2+4x
16 lis 23:00
M4ciek:
x2 + 4x ≠ 0
x(x +4) ≠ 0
x ≠ 0 v x ≠ −4
16 lis 23:03
Ania: rozłóż◘ na czynniki liniowe wyrazenie 9a3−25a
16 lis 23:09
Eta:
= a( 9a
2 −25) = a( 3a−5)(3a+5)
16 lis 23:11
Ania: a rozloz na czynniki wyrazenie x3−6x2+12x−8? ja tego nie rozumiem zupelnie
16 lis 23:13
Jack:
litości... zerknij do książki albo chociaż zakładek na tej stronie. Nawet nie zapytłaś o
którekolwiek z rozwiązań − idziesz na łatwiznę i chcesz mieć rozwiązaną pracę (pewnie domową)!
16 lis 23:15
Ania: nie prace domowa tylko mam na jutro miec zrobione 60 zadan z ktorych mam jurtro sprawdzian,
lezalam 2 tygodnie w szpitalu jutro wracam do szkoly, dlatego wszystko robie na ostatnia
chwile, a nie chce dostac jedynki
16 lis 23:16
Jack:
to po co Ci te zadania, skoro nic nie rozumiesz i lecisz mechaniczne z zadaniem po zadaniu?

Jak nie rozumiesz, to pytaj − nie uciekaj do kolejnego zadania.
16 lis 23:19
Ania: to moje pytanie brzmi, bo mam takie podobne dwa zadania: odwrotnosc kwadratu sumy dodatnich
liczb a i b jest rowna
a drugie to kwadrat sumy odwrotnosci dodatnich liczb a i b jest rowny...
czy w tym pierwszym bedzie 1/(a+b)
2 a w tym drugim 1/a
2+b
2
16 lis 23:24
Jack:
pierwsze ok, drugie nie ok.
16 lis 23:26
Ania: i suma odwrotnosci kwadratow dodadtich liczb a i b jest rowna 1/a2+1/b2 ?
16 lis 23:26
Ania: to w takim razie to drugie jest (1/a+1/b)2?
16 lis 23:28
Jack:
To pierwsze to suma odwrotności kwadratów, a to ostatnie to kwadrat sumy odwrotności
16 lis 23:30
Ania: czyli suma odwrotnosci kwadratow to bedzie 1/a
2+1/b
2
16 lis 23:32
Jack:
tak, przy czym te kwadraty tyczą się tylko wyrazów a i b ( a nie całych ułamków 1/a i 1/b).
16 lis 23:33
Ania: a kwadrat sumy odwrotnosci to to 1/a
2+b
2 czy 1/(a
2+b
2)
16 lis 23:36
Jack:
żadne. Przeczytaj to co zapisałaś w kolejnosci odwrotnej do wykonywanych działań.
16 lis 23:37
Ania: to bedzie w takim razie (1/a+1/b)2 tak?
16 lis 23:39
Jack:
dokładnie tak − kwadrat sumy odwrotnosci.
16 lis 23:41
Ania: ok dziekuje

ale to nie koniecc moich zadan
16 lis 23:41
Ania: jak sie rozklada na czynniki liniowe? mam tutaj przyklad x3−6x2+12x−8
16 lis 23:44
Jack:
zauważ, że x=2 jest pierwiastkiem... Znasz tw. Bezouta?
16 lis 23:46
Ania: nie znam tzw. Bezouta
16 lis 23:48
Jack: ok, to pogrupuj pierwszy z ostatnim i drugi z trzecim
16 lis 23:57