misiu: Jestem całkiem ciemny z matematyki, prosze o pomoc w rozwiazaniu równań i nierówności
wykładniczych:
zad 1)
23x*7x-2=4x+1
zad 2)
32x+2x+32x=30
zad 3)
2*16x-24x-42x-2=15
zad 4)
9*2x+1-8*3x<0
zad 5)
32x>2*3x+3
9 sty 22:56
fiolka: zad 4
przenieś odjemnik na drugą stronę, podziel obustronnie przez 8 i 9, następnie zapisz 8
jako potęgę 2 a 9 jako potęgę 3 , wykorzystaj własności poteg , otrzymasz równe
podstawy, następnie opóść podstawy pamiętając o zmianie znaku nierówności, powinno wyjść
9 sty 23:20
fiolka: zadanie 5
wstaw zmienną pomocniczą za 3x, rozwiąż nierówność (t=-1 t=3) czyli 3x<-1 lub 3x>3
dokończ
9 sty 23:23
fiolka: zadanie3
16x=24x, 42x-2=24x-4=24x:24, jakby Ci to pomogło to wstaw zmienną pomocniczą za
24x, dalej jak w podstawówce
9 sty 23:29
Eta:
1/ 23x = 8x bo 23=8
8x = 4x *2x
7-2= 1/49
4x *2x *7x *(1/49) = 4x *4 /: 4x
(2*7)x = 4 *49
14x = 22*72
14x = (2*7)2
14x = 142
x=2
2/ 32x *32x + 32x =30 32x= z
z *z +z = 30
z2 +z - 30=0 Δ=121 √Δ= 11
z1= (-1 +11)/2 z2 =( - 1 -11)/2
z1= 5 z2= - 1
to
32x= 5 lub 32x = -1 --- sprzeczne
to
2 x = log35
to x = (1/2) log35
3/ 2*24x - 24x - 24x *2-4=15
24x= z
2z - z - (1/16)*z =15 bo 4-4= 1/16
z -( 1/16)*z= 15
(15/16)*z = 15 / :15/16
z = 16
24x = 24 bo 16= 24
4x= 4
x=1
4/
9*2x *2 - 8*3x <0 /:2
9*2x - 4*3x <0 / : 2x
9 - 4* 3x/2x <0
- 4*(3/2)x < - 9 /:(-4)
(3/2)x > 9/4 zmiana zwrotu
(3/2)x > (3/2)2
x > 2
5/ 32x > 2*3x + 3 3x= z 32x = z2
z2 - 2z - 3 >0 Δ= 16 √Δ=4
z1= 3 z2= - 1
to
3x= 3 lub 3x = -1 --- sprzeczne
x= 1
10 sty 01:07
fiolka: ETA to zadanie 5 to jest nierówność
10 sty 01:28