twierdzenie bezouta
frozen: x3 −3x −2 = 0
takie proste równanie mogę tylko z bezouta zrobic czy da się jeszcze inaczej np zmienną t
zastosowac?
16 lis 22:20
mariusz: rozloz −3x tj
x3−x−2x−2=0
powyciagaj przed nawias i bedzie ; p
16 lis 22:22
frozen: no ale co wyciągnąć tutaj przed nawias?
16 lis 22:23
Eta:
x3 −x −2x −2=0
x( x2−1) −2( x+1)=0
x(x−1)(x+1)−2(x+1)=0
( x+1)[x(x−1) −2]=0
(x+1)( x2 −x −2)=0
x= −2 lub x2−x −2=0 policz deltę ........
16 lis 22:24
mariusz: juz wiesz ; )
16 lis 22:25
frozen: chociaż z bezouta też nie ma dużo roboty bo wystarczy podzielić (x−1) i od razu mam postać tą
co Eta napisała tylko się zastanawiałem czy mozna to jakoś inaczej bo innego sposobu nie
widziałem...
16 lis 22:29
Eta:
W(−1) = −1 +3 −2=0
zatem x= −1 jest pierwiastkiem W(x)
z tw. Bezou
dzielimy schematem Hornera przez ( x +1)
1 0 −3 −2
−1 −1 1 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 −2 0
W(x) = ( x+1)( x2 −x −2) i tu delta ..........
16 lis 22:36