Bank -Procenty
aNGELIKA pOMOCY : Kwotę 12000zł podzielono na dwie części . Jedną część wpłacono do banku A na lokatę roczną
oprocentowaną 3% w skali roku .Drugą część wpłacono do banku B na lokatę roczną
oprocentowaną 3,5% w skali roku .
W obu bankach od odpisanych odsetek został pobrany podatek w wysokości 20% .Jaką kwotę
wpłacono do banku A jeśli po roku z obu banków odebrano łącznie 12300zł
16 lis 22:04
Eta:
x −−− kwota wpłacona do banku A , x€ (0, 12 000)
12 000 −x −−− kwota wpłacona do banku B
A: x( 1+0,03*0,8) = x*1,024
B: (12 000 −x)*( 1+0,035*0,8)= (12 000 −x) *1,028
A+B : 1,024*x + (12 000 −x)*1,028= 12 300
−0,004*x= −36
x= 9 000 zł
do banku A wpłacono 9 000 zł, do banku B wpłacono 3 000 zł
16 lis 22:19
aNGELIKA pOMOCY : dlaczego tak w tym A + b I SKĄD TO −36

16 lis 22:41
Eta:
A+B −−−−−− łączna kwota po roku = 12 300 zł
Myślałam,że potrafisz uporządkować to banalne równanie:
1,024*x + 12 000 *1,028 −1,028*x= 12 300
1, 024x + 12 336 −1,028x = 12 300
−0,004 x= −36
x=.......
16 lis 22:46
aNGELIKA pOMOCY : DZIĘKI eTA !
16 lis 22:59
aNGELIKA pOMOCY : 
****************
16 lis 23:00
Eta:
16 lis 23:09