w dobrą stronę idę
TOmek:

Suma długości boków AB i AC trójkąta o polu 40
√3 jest równa 26. kąt BAC ma miare 60
o. Oblicz
odległość od boku BC punktu, który jest jednakowo odległy o wszystkich wierzchołkow tego
trójkąta.
Ja to tak zrobiłem:
|AB| + |AC|=26
a+c=26
a=26−c
c=26−a
c= 26−a, więc
układ równań, w dobrą stronę idę

16 lis 21:56
TOmek:
16 lis 22:04
jeden taki: ja bym to zrobił tak:
układ:
P=1/2 * ac*sin60
a+c=40
√3
wyznaczas a i c potem z twierdzenia cosinusów b
a potem z twierdzenia sinusów
R to u Ciebie x
16 lis 22:13
jeden taki: ale to nie iksa nie szukamy heheh
16 lis 22:15
jeden taki: oczywiście pogubiłem się i zamieszałem
a+c=26
powodzenia
16 lis 22:29
Godzio:
z tw. cos i sin dojdzie się do tej samego wyniku
b = √3R
16 lis 22:30
Godzio: Zaraz rozpiszę to zadanie
16 lis 22:31
Godzio:
| | 1 | |
P = |
| a * c * sin60o = 40√3 ⇒ ac = 160 |
| | 2 | |
a + c = 26
Z twierdzenia sinusów dla ABC:
b =
√3R
| | b√3 | |
Z Pitagorasa policzysz że x = |
| |
| | 6 | |
Z twierdzenia cosinusów dla ABC mamy:
b
2 = a
2 + c
2 − 2ac * sin60
o = (a + c)
2 − 2ac −
√3ac = (a + c)
2 − ac(2 +
√3)
b = ...
x = ...
16 lis 22:47
Godzio: jeden taki jednak dobrze mówiłeś mi się coś ubzdurało że chodziło o trójkąt SBC
16 lis 22:50
TOmek: Dziekuje, ale mi głownie chodzi czy moje obliczenia są dobre

Bo z nich takze dojdę do wyniku
17 lis 15:28