Dziedzina
Proszę o pomoc! Ważne zadanie: f(x) = log7 [log0,5(x2−7x+12)+1]
f(x) = √log0,5(x2−5x+6)+1
f(x) = log3 [log0,5(x+2) +2 ]
Wyznacz dziedzinę funkcji.
16 lis 21:43
Kejti:
1.
x2−7x+12>0
log0,5(x2−7x+12)+1>0
działaj..
16 lis 21:46
Proszę o pomoc! Ważne zadanie: ok to wiem a dalej?
16 lis 21:57
Proszę o pomoc! Ważne zadanie:
16 lis 22:12
Kejti: dalej bardzo podobnie.. analogicznie do pierwszego.
16 lis 22:13
Proszę o pomoc! Ważne zadanie: w pierwszym zadaniu z pierwszego zadania wychodzi mi x=4 i x=3 a pozniej mam podstawić do
log0,5x=3 i log0,5x= 4?
16 lis 22:17
Kejti: jak może Ci wyjść x= skoro masz nierówność?
16 lis 22:18
Proszę o pomoc! Ważne zadanie: pokaż na jednym przykładzie jak to powinno wyglądać a reszte postaram sięzrobić sam.
16 lis 22:27
Proszę o pomoc! Ważne zadanie:
16 lis 23:05
M4ciek:
log0,5(x2−7x+12) > −1
log0,5(x2−7x+12) > log0,52
x2−7x+12 < 2
x2−7x+10 < 0
.....
16 lis 23:11
Proszę o pomoc! Ważne zadanie: 2) co z tym pierwiastkiem w drugim?
17 lis 11:10
nikka: Przykład 2.
Df: x2 − 5x + 6 > 0 i log0,5(x2 − 5x + 6) + 1 ≥ 0
17 lis 11:41