zero pomysłow
TOmek:

Dany jest trójkąt prostokątny. Na bokach tego trójkąta jako na średnicach zakreślono półkola
(patrz rys.) Wiedząc ,ze suma pól zakreślonych półkuli jest dziesięc razy większa od pola
danego trójkąta, olbicz sumę tangensów kątów ostrych..
Help...
16 lis 21:20
TOmek:
16 lis 21:32
16 lis 21:33
Marcin W: spieszylem się wiec może się gdzieś pieprznąłem w obliczeniach wszak miałem już iść z forum ale
niemniej jednak ta droga wydaje sie słuszna. Sory za bazgroły ale może coś z tego
wywnioskujesz

Jesli sie gdzies walnąłem wybacz z góry.
16 lis 21:35
Marcin W: tomcio daj znać czy wsio zrozumiałe i ok

tak dla zwykłej pewności

i se pójdę...
16 lis 21:37
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ppółkoli = |
| π(a2 + b2 + c2) = |
| π * 2c2 = |
| * c2 * π |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
c
2 * π = 9ab
| | a | | b | | a2 + b2 | | c2 | | 9 | |
tgα + tgβ = |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| | b | | a | | ab | | | | π | |
16 lis 21:37
16 lis 21:37
Marcin W: Godzio czyli ja sie gdzieś pieprznąłem

? mówiąc delikatnie ?
16 lis 21:37
Marcin W: jednak mi sie zgadza z wynikiem Kejti

wiec mam ok dzieki wszystkim i pa

do jutra
16 lis 21:38
Godzio:
Raczej ja
16 lis 21:38
TOmek: | 20 | |
| ma wyjść xD, chociąz dałes mi jakies pomysly wiec będę miał opcje do męczenia się. |
| π | |
Dzieki Maricinie
16 lis 21:38
Kejti: muszę się wreszcie tej trygonometrii nauczyć..
16 lis 21:39
Godzio:
"dziesięć razy większa" ... przeczytałem 9 razy ...
16 lis 21:39
Marcin W: Pomysły ? Tomek ja to rozwiązałem

jakie meczenie się? czasami Was nie rozumiem.
16 lis 21:39
TOmek: rzeznia te zadanie xD to nawet nie poziom matur. roz..
16 lis 21:40
Marcin W: No nic komu w drogę temu trampki na nogę ... czy jakoś tak młodzieżowym slangiem mówiąc
16 lis 21:40
Godzio:
Porostu trzeba zapisać to co jest w poleceniu i tyle
16 lis 21:41
TOmek: Dziekuje Ci Maricnie za rozwiązanie
16 lis 21:41
TOmek: "znowu Kiełbasę męczysz?"
Ja tylko kiełbase męcze, tyylko teraz koncze juz trójkąty i mam takie zadania ,ze jedno robie
1h xD
16 lis 21:58
TOmek: coś mi Godzio nie pasi co do
P
półkuli
przecież
| | 1 | | a2 | | 1 | | b2 | | 1 | | c2 | |
Ppółkuli= |
| π |
| + |
| π |
| + |
| π |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | a2 | | b2 | | c2 | |
| π( |
| + |
| + |
| )= |
| 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
w miejsce a
2+b
2 daje c
2
| 1 | | 2c2 | | 2c2π | | 1 | |
| π |
| = |
| = |
| c2*π |
| 2 | | 4 | | 8 | | 4 | |
potrafisz to wytlumaczyć/lub ktos inny


?
18 lis 19:13
Basia:
to nie są półkule tylko półkola
18 lis 19:15
Godzio:
Tak, już wcześniej ten błąd zobaczyłem ale stwierdziłem że skoro masz tamto rozwiązanie to już
| | 1 | | 1 | | 1 | |
nie będę nic pisać, błąd polega na tym że P = |
| * π( |
| a)2 −− ja tej |
| na |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
początku nie uwzględniłem, stąd ten błąd
18 lis 19:16
TOmek: ok
18 lis 19:25