Obliczanie (wyrażenia algebraiczne)
Macna: Oblicz x−y, xy, x/y
a) x=2−2√3, y=1+√3
b) x=4−√5, y=√5+4
Czy mógłby mi ktoś pokazać jak to rozwiązać wraz z wynikiem? Muszę sobie uściślić jak się
wykonuje takie działania.
16 lis 21:16
Macna: Ewentualnie prosze o wskazanie bledow w tym przykladzie:
a) x−y
(2−2√3)−(1+√3) = 2−√3−1−√3 = 1−√3−√3
Czy to jest poprawnie zrobione?
16 lis 21:37
przemo: powinno byc tak : 2−2√3−1−√3=1−3√3
xy: (2−2√3)(1+√3)=2+2√3−2√3−6=−4
16 lis 23:01
maada: −5a+4c+2a−10c
14 cze 12:50