Godzio:
x = 10a + b
y = 10c + d
z = 10e + f
a + b = c + d = e + f = 13
a) 10b + a > 10a + b ⇒ b − a > 0
a + b = 13 ⇒ a = 13 − b
b − 13 + b > 0
2b > 13 ⇒ b > 6,5
b = 7 a = 6
b = 8 a = 5
b = 9 a = 4
x = 67 lub x = 58 lub x = 49
b)
3
o → 1
3
1 → 3
3
2 → 9
3
3 → 2
7
3
4 → 8
1
Interesują nas tylko jedności, z tego można odczytać że 3
24 ma końcówkę 1 bo 24 : 4 = 6
3
25 → 3, 3
26 → 9
d = 9, c = 13 − 9 = 4
y = 49
c) e + f = 13
e = 2 f = 11 − nie pasuje
e = 3 f = 10 −− nie pasuje
e = 5 f = 8
e = 7 f = 6
z = 58 lub y = 76
4.
a)
a − długość szukanego boku
1 + 3 > a ⇒ a < 4
1 + a > 3 ⇒ a > 2
L = 1 + 3 + 3 = 7
b)
| | 3 * 4 | | h * 5 | | 12 | |
z przyrównania pól: P = |
| = |
| ⇒ h = |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
c)
P = P
trójkąta − 3 * P
wycinka o kącie środkowym 60o =
| 100√3 | | 1 | |
| − 3 * |
| * π * 52 = |
| 4 | | 6 | |
| | 25 | | π | |
25√3 − |
| * π = 25(√3 − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |