.
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: Jak rozwiązac ten układ aby wyszły takie punkty D=(6,5) D'=(−2,1)
(x−2)2 + (y−3)2 = IABI2
y= 1/2 x +2
16 lis 21:05
nikka: a ile jest równe |AB|?
16 lis 21:08
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: IABI = 2 √5
16 lis 21:09
nikka: (x−2)2 + (y−3)2 = 20
x = 2y − 4 (mnożymy drugie równanie przez 2)
(2y−2−4)2 + (y−3)2 = 20
... po przekształceniach :
y2 − 6y + 5 = 0
Δ = 16 √Δ = 4
y = 1 lub y = 5
y=1 to x = −2
y=5 to x = 6
16 lis 21:18
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: Czy potrafisz to zrobić ? bardzo mi na tym zależy
16 lis 21:18
Marcin W: toz zrobione
16 lis 21:20
nikka: 
w drugim skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia i zrób redukcje wyrazów podobnych
16 lis 21:22
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: a skąd wiadomo że jeżeli y = 1 to x będzie = −2 ?
16 lis 21:23
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: i jak trzeba to liczyć aby wyszło 1 lub 5 ?
16 lis 21:31
nikka: z drugiego równania
z pierwszego obliczysz y − są dwie możliwości bo to równanie kwadratowe i Δ>0
jak y =1 to wstaw do drugiego i otrzymasz x = ...
jak y = 5 to x = ...
16 lis 21:36
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: Czyli y obliczam to z tego wzoru co miejsca zerowe ?
16 lis 21:39
Pomocy, Bardzo ważne ! :(: Dziękuję, nawet nie wiesz jak mi pomogłas, jestem bardzo wdzięczna
16 lis 21:41
nikka: nie rozwiązywałaś nigdy układu równań?
przekształcasz drugie (mnożysz przez 2) do postaci x = ...
wstawiasz do pierwszego − dostajesz równanie z jedną niewiadomą y , obliczasz y (dwie
możliwości) i wracasz do drugiego, z którego dla danego y obliczasz odpowiadający mu x
16 lis 21:44