matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
natalia:
Rozwiąż równanie wykładnicze: 5
x+1
-15*5
x-2
=110
9 sty 22:36
teta:
Rozpisujemy 5
x
*5 - 15*5
x
*(1/25) = 110 5
x
( 5 - 3/5) = 110 5
x
= 110/ (22/5) 5
x
= 110 *(5/22) 5
x
= 25 5
x
= 5
2
x = 2
9 sty 22:41