wyrażenia wymierne
Paula: Proszę o pomoc

! Doprowadź do najprostszej postaci.
proszę o rozwiąznie i wytłumaczeni jeśli można bo chcę to zrozumieć
16 lis 20:57
Kejti: mianownik drugiego rozpisz sobie ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę kwadratów, powinien Ci
się częściowo skrócić z mianownikiem pierwszego..
16 lis 20:58
Kejti: z licznikiem pierwszego*
16 lis 20:58
Godzio:
x4 − 81 = (x2 + 9)(x2 − 9) = (x2 + 9)(x − 3)(x + 3)
4x + 12 = 4(x + 3)
Trzeba rozbić na czynniki i skracać
16 lis 20:59
Paula: dzieki Godzio z tym miałam problem,jak nie bedzie mi wychodzic to napisze jeszcze
16 lis 21:07