Procenty - bank
aNGELIKA pOMOCY : Ważne pilne ! na wczoraj xD
Krysia wpłacił do banku pewną kwotę na lokatę roczną oprocentowaną 4% w skali roku .Od
odpisanych odsetek został pobrany podatek w wysokości 20% .Jaką kwotę wpłaciła Krysia ,jeśli
po roku odebrała z banku 2580 zł ?
POPROSZĘ O DOKŁADNE WYTŁUMACZENIE CO JAK I PO KOLEI SIE DZIEJE
Z GÓRY DZIĘKI
16 lis 20:48
Marcin W: 1,04*x − kwota na koncie po roku
0,04x− to odsetki
0,2*0,04x− odsetki pomniejszone o podatek
x+0,2*0,04x=2580
16 lis 20:51
Marcin W: pomylka odsetki poniejszone to 0,8*0,04x
16 lis 20:52
aNGELIKA pOMOCY : coś nie tak wynik ma byc 2500
16 lis 20:54
Marcin W: Dobra prosisz o wytlumaczenie wiec po kolei
x− kwota ktora wplacila p Krysia
bank dopisał jej po roku do salda na koncie 4% z tego jej x−ksa czyli 0,04x
teraz te jej odsetki 0,04x opodatkowali (chamy z rządu podatkuja i tak juz opodatkowane ciezko
zarobione pieniadze pani Krysi) czyli zabrali jej z tych odsetek podatek 20% czyli zostalo jej
z tych odsetek 80% tego co miała czyli;
0,8*0,04x
Teraz równanie
x+0,8*0,04x=2580
1,032x=2580
x=2500
16 lis 20:57
Marcin W: no własnie taki jest Angelico
16 lis 20:57
16 lis 21:00
16 lis 21:02
aNGELIKA pOMOCY : ok thenks
16 lis 21:09
Marcin W: Proszę
16 lis 21:10