matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długość boków tego trójkąta
Kamil:
W trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120 st. wpisano okrąg o promieniu 8 cm, oblicz długość boków tego trójkąta
16 lis 20:45
Godzio:
r = 8
r
√
3
√
3
sin60
o
=
⇒
h +
r = r /*2 ⇒
√
3
h = r(2 −
√
3
)
h − r
2
2
8(2 −
√
3
)
8(2
√
3
− 3)
h =
=
√
3
3
h
cos60 =
⇒ b = ...
b
1
a
2
tg60 =
⇒ a = ...
h
16 lis 20:53