czworokąty
kasia: miary kolejnych kątów deltoidu są w stosunku 3:4:1:4.
oblicz miary jego kątów wewnętrznych
proszę o wskazówkę jak to zrobić nie koniecznie rozwiązanie
16 lis 20:45
Marcin W: 3x+4x+x+4x=360 stopni wylicz x i masz kąty
16 lis 20:46
Kejti: 3α+4α+α+4α=360
o
16 lis 20:46
Godzio:
Skoro mamy dany stosunek, to można ogólnie zapisać ich miary:
3x ,4x, x, 4x
Suma kątów w czworokącie: 3x + 4x + x + 4x = 360 ⇒ x = ..., teraz będziesz mógł wyznaczyć
poszczególne kąty
16 lis 20:46
Marcin W: godzio znowu potwierdzil wiec wszyscy szczęsliwi
16 lis 20:48
kasia: dziękuję
16 lis 20:50