AniaM: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x2 + 2x + c.
a) Wyznacz te wartości współczynnika c, dla których wykres funkcji f przecina oś OX w
dwóch punktach.
b) Wyznacz te wartości współczynnika c, dla których najmniejsza wartość funkcji jest
równa 3.
c) Wyznacz te wartości współczynnika c, dla których wierzchołek paraboli, będącej
wykresem funkcji f, należy do paraboli o równaniu y = 2x2 - 7x +1.
9 sty 22:18
teta:
a) Δ>0 -- bo dwa miejsca zerowe
oblicz deltę, naóż warunek >0 i wyliczysz c
chyba to potrafisz
b)
najmniejsza wartość gdzie sie znajduje? ... no?
w wierzchołku! W
x
W= -b/2a = - 2/2= - 1 y
w= 3
to f( -1)=3 obliczysz wtedy c ... to podstawowe wiadomości!
c) juz powinnaś wiedzieć o co biega
9 sty 22:33