IM
Kris_garg: DZIELENIE INDUKCJA MATEMATYCZNA
zad.
a) n! > 2
n n≥4
*
n= 4
4!>2
4
24>16
*
n=k
k!>2
k
*
n=k+1
(k+1)! > 2
(k+1)
dowód
.....

b) 9/ 4
n + 15n −1
wogole nie wiem jak się dzieli tą indukcje

z góry dzięki za pomoc
16 lis 20:36
Basia:
ad.1
k≥4
(k+1)! = k!*(k+1)>2k(k+1)>2k*2=2k+1
ad.b
n=1
L= 4+15−1=18 = 2*9
Z: 4k+15k−1=9*a a∊C ⇔
4k = 9*a−15k+1 a∊C
T: 4k+1+15(k+1)−1=8*b b∊C
4k+1+15(k+1)−1 =
4k*4+15k+15−1=
4(9a−15k+1)+15k+15−1=
36a−60k+4+15k+14=
36a−45k+18 =
9(4a−5k+2) i 4a−5k+2∊C
czyli
4k+1+15(k+1)−1=9*b b∊C
c.b.d.o.
16 lis 21:39
Marcin W: o jest Basia

Witaj Basiu
16 lis 21:41
Kris_garg: dziękuje za pomoc
17 lis 15:48
Kris_garg: co to znaczy c.b.d.o.
17 lis 15:51